Over

Als studentenstad is Groningen een ideale omgeving voor een schaakclub. Alhoewel het bij veel mensen een stoffig imago heeft, vergt schaken het uiterste van je denkvermogen en concentratie. Studenten van bètavakken mogen dan ook graag schaken in hun vrije tijd.  Het is dan ook geen wonder dat de stad Groningen diverse schaakverenigingen telt. Eén van de bekendste, en succesvolste, schaakverenigingen was Schaakclub Groningen.

Historie Schaakclub Groningen

Schaakclub Groningen werd in 1960 opgericht door een fusie van de schaakverenigingen N.O.S., wat staat voor Noord Oosten Schaakt, en Lasker. Na enkele jaren bereikte het eerste team de hoofdklasse van ons land, wat de hoogste landelijke competitie op het gebied van schaken is. Het hoogtepunt werd bereikt in 2007, toen Schaakclub Groningen de landskampioen van Nederland werd. De beker werd ook een keer gewonnen, in 1989. Enkele jaren geleden, in het seizoen 2012-2013 werd opnieuw een fusie aangegaan. Schaakclub Groningen en Schaakvereniging Unitas spelen nu samen in de competitie onder de naam Groninger Combinatie.


Schaken in Groningen is een populaire sport onder studenten

Schaken in Groningen

Ben jij geïnteresseerd in het schaken in Groningen? We helpen je direct op weg met de beste schaaktips of bekijk de beste partijen in de top 10 schaakspellen. Er zijn meerdere verenigingen en clubs waar je je bij aan kunt sluiten. Groningen is dan ook erg trots op de rijke historie van het schaken en noemt zichzelf ook “Schaakstad Groningen”. De oudste schaakvereniging in Groningen is opgericht in 1871 en is zelfs de oudste sportvereniging van de hele stad. De schaakhistorie wordt extra duidelijk gemaakt door het “Chess Festival Groningen”, een jaarlijks terugkerend festival in de kerstvakantie. Dit meerdaagse festival trekt spelers uit binnen- en buitenland naar Groningen. Er worden dan ook om serieuze geldbedragen gespeeld. Wil jij meer informatie over schaken in Groningen, of informatie over één van de vele Schaakverenigingen in deze stad? Kijk dan eens op Schaakstadgroningen.nl voor meer informatie. Voor meer informatie over het prestigieuze Chess Festival Groningen kijk je op de website Chessfestival.nl.