Kasparov komt deze zomer weer terug

Geen categorie 0 Reacties

In 2005 had de oud-wereldkampioen afscheid genomen, maar nu heeft hij afgelopen week zijn rentree bekend gemaakt. Van 14 tot 18 augustus is de Rus te vinden op een blitz- en rapidtoernooi in St. Louis, Amerika. De afgelopen 12 jaar hebben we Kasparov wel af en toe nog gezien in korte en minder serieuze wedstrijden. Maar komend toernooi is toch wel echt belangrijk. Er zijn 10 deelnemers, waaronder oud-wereldkampioen Viswanathan Anand, en er is een prijzenpot van 150.000 dollar.

Wat is blitz- en rapidschaken?

Voor als je nog nog niet weet aan wat voor toernooi Kasparov mee gaat doen volgt hier een hele korte uitleg. Blitz- en rapidschaken valt onder de term snelschaken. De schakers spelen in eerste instantie 4 rapid partijen, met 25 minuten bedenktijd. Als er dan nog geen winnaar is, volgen er 5 partijen blitz, waarbij minder bedenktijd is. Namelijk nog maar 5 minuten per potje. Wanneer er dan nog steeds geen winnaar is, wordt er armageddon gespeeld. Wit heeft dan 5 minuten bedenktijd, en zwart maar 4 minuten. Als er dan weer gelijkspel uitkomt is zwart de uiteindelijke winnaar, omdat hij het minste bedenktijd had. Door de korte speelduur worden de schaakpartijen aantrekkelijker voor een leek om naar te kijken. Meer conservatieve schakers vinden dit vorm van schaken ingaan tegen het schaken zelf. Het levert namelijk ook vaak fouten op van de spelers, juist door die korte speeltijd.

Kasparov heeft geoefend

Nadat Kasparov gestopt was met schaken bleef hij wel de voorpagina’s halen. Maar dan met nieuws over de politiek. Toch heeft hij zich – hoe kan bet ook anders – zich nog steeds bezig gehouden met schaken. Zo heeft hij meerder boeken geschreven, en in 2015 en 2016 heft hij twee wedstrijden gespeeld. Waar je achteraf over denkt dat dit ter voorbereiding was op augustus 2017, St. Louis.

Wij gaan in Groningen ons ook voorbereiden op dit schaaktoernooi. Allereerst frissen we ons geheugen op met een aantal voorbeelden van machtige schaakspellen uit de top 10 van onze lijst. Daarna gaan we ons verder verdiepen in het rapid- en blitzschaken, waarbij we ons waarschijnlijk wel een aantal domme fouten kunnen veroorloven. En dan is het alweer zover en begint het toernooi in augustus. Tot die tijd hopen we dat er in Groningen geen aardbevingen zijn, zodat we ook geen geen schade aan onze huizen krijgen. Mocht dit helaas toch gebeuren, er is periodiek wel een aardbeving hier in Groningen, dan weet ik in elk geval waar we een goede dakdekker kunnen vinden. Hoeven we ons koppie niet te breken over schadeherstel aan het dak, maar kunnen we ons blijven richten op het schaken!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *